Wixpratarna 2015

Med Krister Mattson, Lisbeth Blomberg, Harald Hjalmarsson, Rune Söderlund, Anders Bockgård, Hans A. Andersson och Magnus Höjer

Under hela sju veckor kommer ni kunna höra årets Wixpratare här i RadioWix, varje tisdag kl. 10.00, med start den 30:e juni.

Först ut av de sju profilerna är Krister Mattsson, fårbonden från Smultronboda som lämnat både den grafiska- och försäkringsmäklande branschen bakom sig. I följande ordning hör man där efter Lisbeth Blomberg, den flitiga dagboksantecknaren från Helgenäs som låtit pennan raspa i 25 år. Harald Hjalmarsson, företagaren och tillika politikern från Tindered som av tidningen Veckans affärer bivit utsedd till årets politiker. Rune Söderlund, med ett förflutet inom mediabranschen och en tidigare lockelse av högre höjder som pilot har han likväl idag en fot i båtbranschen. Anders Bockgård, jordbrukaren och landsbygdsdebattören som vandrat i fädrens spår på släktgården i Skrickerum har även ett författarskap på sin meritlista. Hans Andersson, den tidigt hemvändande Valdemarsvikssonen som under större delen av sitt liv hängivit sig åt egenföretagande. Magnus Höjer, den före detta journalisten som skrivit en rad böcker, gjort ett antal dokumentära TV-program och som även har ett tidigt förflutet inom musikbranschen.

Krister Mattsson 30/6

Jag är en 66 årig man som har vandrat en brokig bana i livet. Jag började mitt yrkesliv som vikarie i sjukvården, sedan var jag grafiker i fem år innan jag sadlade om och utbildade mig i försäkringsbranschen där jag arbetade i dryga 20 år innan jag blev fårbonde och mathantverkare. Jag driver numera tillsammans med min hustru Smultronboda fårgård sedan dryga 20 år. Jag älskar film och teater och är engagerad i den småskaliga rörelsen i vårt sätt att producera livsmedel både till vår egen överlevnad och för andra som har tröttnat på den storskaliga livsmedelsindustrin. Jag har alltid fascinerats av livets olika möten och vad som händer om man skrapar på ytan och ger det okända en chans.

Lisbeth Blomberg 7/7

Jag heter Lisbeth Blomberg, bor i Helgenäs. En vacker plats i norrra länsdelen. Jag har skrivit dagbok i snart 25 år och jag hoppas att det jag nu skrivit till sommarprogrammet kommer bli intressant för er att lyssna på.

Harald Hjalmarsson 14/7

Politiker och företagare från Tindered. Har bland annat varit ordförande i regionstyrelsen Kalmar län och kommunstyrelsens ordförande i Västerviks kommun. Har även blivit utsedd som årets politiker i Sverige av tidningen Veckans Affärer.

Rune Söderlund 21/7

Född juli 15, 1951 i Mariehamn, Åland. Bor idag i Tumba strax söder om Stockholm. Sommarboende på Åland eller i Storbritannien. Började arbeta i tidningsbranschen 1967 med förhoppningar av utbilda mig till pressfotograf. Stannade 23 år i mediabranschen med tonvikt på bildjournalistik. Parallellt med detta utbildade jag mig till pilot och drev tillsammans med två vänner ett eget litet flygföretag. I början av 90-talet bodde jag i England och drog igång en konsult- och mäklarföretag i båtbranschen. Detta är fortfarande aktivt. Sommarprogrammet handlar om några stora krig för länge sedan, som av de flesta är, eller kommer snart, att glömmas bort, trots att de förändrade livet för en hel värld. Musiktemat speglar ”musiken i krigets skugga”.

Anders Bockgård 28/7

Anders Bockgård är jord- och skogsbrukare på en gammal släktgård vid Vindommen.
Han gillar utmaningar och är även författare och kommer i dagarna ut med sin tionde bok.
En landsbygdsdebattör som gärna lägger näsan i blöt både här och där.
Han skyller då på det genetiska arvet.

Hans Andersson 4/8

Född och uppvuxen i Valdemarsvik. Efter avslutad kadettskola, återvända jag hösten 1962, efter en förfrågan från min far. Därefter varit egenföretagare fram till början av 2008. Gift, tre barn, tio barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Magnus Höjer 11/8

Hej! Jag är 68 år, pensionerad journalist. Arbetade två år på Motala Tidning, åtta år på Folkbladet samt 33 år på Sveriges Television i Norrköping (TV-Sporten, Östnytt och Café Norrköping). Har gjort ett antal dokumentärprogram för TV, bland annat om Nils Liedholm och Gunnar Nordahl samt svensk motorsports historia. Samt om hur operan Metropolitan i New York hittade till Gusums folkets hus.  Jag har själv och tillsammans med andra skrivit nio böcker – lokalhistoriska och idrottshistoriska. Jag har också ett förflutet på sextitalet som popmusiker. Gjorde några skivor men det är som så mycket annat historia nu. Delar mitt boende mellan Gryt och Norrköping.

Orginalsponsorer

Samarbetspartners

Light Sponsorer